Proiecte

National Arena

Acoperis mobil pentru Stadionul National Lia Manoliu, Bucuresti - Romania, 2011


National Arena

Deoarece vechiul Stadion National Lia Manoliu nu mai corespundea standardelor internationale, s-a dorit realizarea unui stadion nou, multifunctional. Cu o capacitate de 55.000 de locuri, dispuse pe 4 nivele, 2 tribune si 2 peluze, noul amplasament va deservi exclusiv jocurile de fotbal si rugby.

Suprafata retractabila a acoperisului are 9.000 mp iar membrana este sustinuta de o structura de cabluri din otel, care permit inchiderea si deschiderea complet automata a acoperisului. Posibilitatea patrunderii luminii naturale contribuie la o mentenanta usoara a gazonului , pe langa multe alte avantaje legate de confortul participantilor la un eveniment (fie ca este meci sportiv, concert sau alt eveniment).

Pentru ca membrana este stransa la centru si acoperita de cubul video pentru acoperisul deschis, acesta poate fi operat doar cand cubul video este in pozitia COBORAT, aproape de gazon. Cubul video poate fi operat doar cand acoperisul este in pozitia DESCHIS sau INCHIS (interconectare intre acoperis si cubul video).

Automatizarea include un sistem de 32 de agregate aranjate în doua sectiuni, fiecare avand 16 unitati pe sector. Elementul principal de actionare, agregatul electro-hidraulic este conceput dintr-un motor electric de 2,2 kW, un troliu si un dispozitiv hidraulic pentru blocare si intindere pana la pozitia finala.

Proiectul este identic cu cel realizat pentru Commerzbank Arena din Frankfurt (dar in plus, implica si automatizarea cubului video central) si se aseamana foarte mult cu proiectul de automatizare al Stadionului BC Place din Vancouver.

Comunicat AR - VideoCube 20210405.pdf


Galerie foto
Galerie video