Proiecte

CommerzBank

Acoperis mobil Commerzbank-Arena, Frankfurt – Germania, 2005


CommerzBank

Pe langa facilitatile moderne adoptate cu reconstructia, s-a dorit ca stadionul sa dispuna de un acoperis interior mobil (desupra suprafetei de joc). Astfel s-a realizat cel mai mare acoperis mobil de constructie usoara. Acesta consta intr-o membrana sustinuta de o structura de cabluri de otel, care poate fi intinsa sau stransa intr-un timp foarte scurt.

Inchiderea si deschiderea sunt complet automate prin apasarea unui buton. Cat timp acoperisul este deschis, membrana este stransa la centru in interiorul unui vidoecub (un cub de 31mp si 30t, pe a carui suprafete laterale sunt monitoare).

Inchiderea acoperisului are 2 etape principale:

  • Membrama este intinsa cu ajutorul unor motoare electrice pana aproape de pozitia finala
  • Membrana este preluata de agregatele hidraulice pentru blocare si intindere in pozitia finala

Datorita simetriei formei stadionului, a fost ales un sistem alcatuit din 32 agregate dispuse in 4 sectoare cu cate 8 agregate pe sector. Un agregat electro-hidraulic dispune de un motor electric de 1,5kW, un troliu si un dispozitiv hidraulic de blocare si intindere pana in pozitia finala.

Structura de comanda, element de baza in sincronizarea miscarii celor 32 de axe, este realizata cu un controler central si patru controlere de sector. Fiecare agregat dispune de un dispozitiv mixt de intrare/ iesire digital/ analogic si de un inverter, folosit pentru controlul motorului electric.

Commerzbank-Arena din Frankfurt (fost Waldsatdion) este unul din primele 10 stadioane din Germania, cu o capacitate de 51.500 spectatori, fiind complet reconstruit pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2006. De asemenea, este locul de desfasurare al importantelor concerte internationale si expozitii, iar in 2007 a fost inaugurat Muzeul Eintracht in incinta marelui stadion.


Galerie foto
Galerie video